Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az iskola története - A Polgári Fiúiskola működése

E-mail Nyomtatás PDF
Tartalomjegyzék
Az iskola története
Iskolaépítés, avatás
A Polgári Fiúiskola működése
Általános iskola 1945-1956
Általános iskola 1957-1985
Iskolai működésünk főbb sajátosságai
Iskolai névhasználat, névadó ünnepély
Minden oldal

 

A Polgári Fiúiskola működése iskolánkban 1898-1945

A tanulói létszám folyamatosan emelkedett, 1912-ben már párhuzamos osztályok voltak. Az évkönyvek arról tanúskodnak, hogy sok tanulóból kiváló felnőtt vált. A beiskolázottak társadalmi rétegződése egy polgáriasodó társadalom arcát mutatja.
Az első világháborúban az iskola egész épületét hadikórháznak foglalták le. Az épület homlokzatán lévő és 1927. június 6-án felavatott bronz emléktáblát az alábbi szöveggel állítatták az iskola 1917-ben végzett növendékei:

Emléktábla„Az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért”.
1914-1918. A Veszprémi Állami Felsőkereskedelmi Iskolából a világháborúban hősi halált halt diákok:
Bakonyváry László, Bödey Aladár, Havas Endre, Hoffmann Rudolf, Pap Ferenc, Ujitz József, Vágó Ferenc, Várady József, Vogronics Ödön.

Városszerte ismert volt iskolánk 279. Számú Szent István cserkészcsapata, a 841. Számú Diákkaptár, a tanulók mintegy 80%-át foglalkoztató ifjúsági sportkör, mely Botond nevét viselte és a Gárdonyi Géza Önképzőkör. A két intézmény közös igazgatása 1917-ig állt fenn.
1944-ben ismét hadikórház lett az iskolából. Megsemmisült a teljes berendezés és az irattár. A szemtanú így fogalmazott: „Az iskolaépület siralmas látvány. Ajtók, ablakok, kilincsek, felszerelési tárgyak hiányoznak. Ami megvan, az törmelék, értéktelen...” A szülők és az iskola tanulói segítettek a helyreállításban. 1945. őszén lehetett visszaköltözni az iskola épületébe.

 



Módosítás dátuma: 2014. július 19. szombat, 08:38