Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Finnország - Yläkemijoen Koulu (Rovaniemi)

E-mail Nyomtatás PDF
ImageTöbb év alatt jutottunk el oda, hogy testvériskolai kapcsolat alakuljon ki a Rovaniemiben működő Yläkemijoen Koulu-val. Ennek a finn közeledésnek a kronológiája olvasható itt fordított időrendben. Az említett eseményeken iskolánk érdeklődő diákjai és tanárai is részt vettek.

 

 

 

Az alábbi és a felsorolásban szereplő linkek bővebb áttekintést adnak.
Veszprémi Magyar-Finn Egyesület honlapja
A Finn Nagykövetség honlapja

Rovaniemi  webkamerák (10 másodpercenként frissítenek):

Az Yläkemijoen iskola honlapja
A Mikulás honlapja (magyarul is!)
Rovaniemi honlapja


2014. szeptember 20-27. viszontlátogatás a testvériskolánál

A kiutazó gyerekek: Csillag Dávid, Horváth Eszter, Takács Rebeka, Kovács Krisztina, Kovács Ágnes, Kurbucz Márk, Péter Veronika, Pituk Gábor, Róka Fanni, Tuba Orsolya, Lükő Loretta, Janku Flóra, Leitold Anita, Korcsog Adél.
Kísérő tanárok: Cz. Nagyné Bándi Klára igazgató, B. Viz Erzsébet angol szakos tanár.

A gyerekek a levelezőpartnerüknél laktak.

A program:

Szeptember 20. (szombat)
6.30-kor indulás Veszprémből Budapestre a Liszt Ferenc Repülőtérre.
10.40-kor felszállt a gép Helsinkibe. Az út 2 óra 40 perc volt. 11-12 km magasan repültünk 880 km/h sebességgel, a kinti hőmérséklet -52 fok is volt. Üdítőt és szendvicset kaptunk a repülőút alatt. A repülőjegy 116.900 Ft-ba került fejenként.
Helsinkiből 2 órás várakozás után utaztunk tovább Rovaniemibe, 17 órakor landoltunk (egy órával előre kell állítani az órát). A családok már vártak minket a repülőtéren, ahonnét mindenkit a szállására vittek. Egy családnál lakott Janku Flóra-Péter Veronika, Lükő Loretta-Leitold Anita.

Szeptember 21. (vasárnap)
A családok szerveztek programokat a gyerekeknek. Kirándultak a közeli erdőkben, belekóstolhattak a bogyógyűjtésbe, amiből utána süteményt készítettek. Szerencsések találkoztak rénszarvasokkal, és megcsodálhatták az északi fényt!

Szeptember 22. (hétfő)
Az iskolában kezdődött a program 9 órakor. Technika órákon vettünk részt. Készítettek a gyerekek egy üdvözlő házikót, kulcstartókat fontak, könyvjelzőt szőttek. Délután a közösségi házban pizzát sütöttek. A tanárok Márkkal a kórházban ültek (4 órán át).

Szeptember 23. (kedd)
Kirándulás a sarkkör állatkertjébe a Ranua ZOO-ba. Az idő erősen lehűlt, elkezdett esni a hó. Egy kotában (hasonlóak a jurtához) ebédeltünk rénszarvas ragut. A gyerekek még szabadtűzön kürtöskalácsot sütöttek. Ebéd után a Fazer Csokoládégyár márkaboltjában vásároltunk édességeket (rengeteget).

Szeptember 24. (szerda)
Fehér tájra ébredtünk. Önkéntes napot tartottak az iskolában. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek a maguk készített ételeket, termékeket árulták. A befolyt összegből a fiatalabbak 5, az idősebbek 7 Eurót adományoztak jótékony célra!

Szeptember 25. (csütörtök)
Ezt napot újra az iskolában töltöttük. Biológia, fizika, angol órákon vettünk részt. Az angol óra interaktív volt. Délután a gyerekeknek sportnapot rendeztek a közösségi házban.

Szeptember 26. (péntek)
Reggel az Arktikumot látogattuk meg. Ez Lappföld jelenjét és múltját bemutató múzeum. Ebédet egy belvárosi középiskolában kaptunk. Ezután meglátogattuk a Mikulást!
Este búcsúbulit szerveztek a finn gyerekek az iskolában. Alvás az iskola termeiben.

Szeptember 27. (szombat)
Ébresztő: 2 óra, reggeli 2.30. Indulás a reptérre 3.30-kor. A repülő 5.50 helyett 6.30-kor indult. (Rengeteg vendégmunkás indult haza Thaiföldre, akik ilyenkor napi 12-14 órai  bogyószedéssel keresik meg a fizetésüket.)
Budapestre 11.40-kor érkeztünk. Veszprémben 14 órakor vártak minket a szülők.

2013.

2013. május

A finnországi Rovaniemi Ylakemijoen Általános Iskolából ellátogatott hozzánk 12 finn diák Meeri Vaarala igazgatónővel és az angol nyelvtanárral Susannával. Május 22-28-ig tartózkodtak Magyarországon. Ez már a 2. ilyen alkalom, hogy finneket fogadunk. A gyerekek a levelező partnerüknél laknak, és jövőre a magyar gyerekek őket fogják meglátogatni Rovaniemiben.

A program:

Május 22. (szerda) 10.40-kor megérkezett a repülőgép a Liszt Ferenc Repülőtérre. Budapesten buszos városnézés, 14 órakor megérkeztek Veszprémbe. Szállás elfoglalása, vacsora.

Május 23. (csütörtök) Sobri Jóska Kalandparkban játék 10-15 óráig a Pannon Lapok Kft. támogatásában.

Május 24. (péntek) 11-13 óra Városházán fogadás, a VEMAFI 30 éves jubileumi rendezvényén részt vettünk, műsort adtak a gyerekek. Az erről készült képek itt megtekinthetők.

Május 25. (szombat) A fogadó családok elviszik a gyereket saját szervezésű porgramokra (van, aki Budapestre megy, van, aki Sárvárra fürödni stb.). A tanárok este Balatonfüredre mennek sétálni és vacsorázni.

Május 26. (vasárnap) Szintén szabad program a családok számára. A tanárokat Budapestre visszük a RaM Colosseumba Frank Sinatra musicalre, mely 15 órakor kezdődik. Főszereplő Vastag Tamás.

Május 27. (hétfő) 9 órától indulnak kirándulni Balatonfüredre és Tihanyba. Jó idő esetén fürdés is tervben volt. Este 18 órától búcsúest az iskolában.

Május 28. (kedd) 11.40-kor indult a repülőgépük a Liszt Ferenc repülőtérről a 2B terminálról. :(

 

2011.

2011. október 15-22. Katri Siitonen angol-svéd szakos tanárnő szakmai látogatása.

2011. március 25. Élménybeszámoló az útról.

2011. március 14-21. Viszontlátogatás a finn testvériskolába (12 diák és 2 tanár). A Mikulásnál KÉP

2010. december Egy adventi naptárat és ajándékokat kaptak a gyerekek a finn iskolától.

2010. november Csomagot küldtünk a testvériskolásoknak.

2010. október 30. Nyelvóra.

2010. október 16. Nyelvóra.

2010. október 9. Nyelvóra (9-11).

2010. október 2. Nyelvóra (9-11).

2010. szeptember 25. Finn nyelvóra (tartja: Mezős Gábor). 10-11 óra

2010. szeptember 14. A finnországi Sodankylaből érkezett hozzánk a Jutaraito néptáncegyüttes, akik műsort adtak az udvaron.

2010. szeptember 14. Csomag a finn testvériskolától.

2010. május 27-június 3-ig jön 12 finn 8. osztályos és 3 tanár. 1 hetet töltöttek itt nálunk.
A programjuk és az erről készült képek itt megtekinthetők.
A Kossuth Krónikában olvasható az élménybeszámoló.

2010. február 2. Üdvözlőlapokat küldtünk ki a testvériskolának.

2010. január 6. A VEMAFI segítségével a Nemzeti Civil a Alaphoz benyújtott pályázaton nyertünk 385.000 Ft-ot, amelyet a finn gyerekek magyarországi programjának a támogatására használhatunk fel.

2009. december 15. Megkaptuk az első 3 helyezett tanuló nevét évfolyamonként. Másnap feladtuk számukra az ajándékot (Tibi csokit, Signetta tollat, füzeteket, sorkiemelő filcet, felakasztható tollat, kézi zseblámpát, 2010-es diáknaptárakat). Ezenkívül belekerültek a csomagba a kossuthos gyerekek üdvözlőlapjai is.

2009. december 11. Megtartották a finn iskolában a Sudoku versenyt az általunk küldött feladatsorok segítségével.

2009. december 7. Csomagot kaptunk Finnországból, amelyben a gyerekek által készített karácsonyi üdvözlőlapok és képek voltak.

2009. november 23. Elküldésre kerültek a megyei Sudoku feladatok, hogy a finn gyerekek is részt vehessen a bajnokságban.

2009. november 17. Feltették a finn iskola honlapjára a levelezni vágyó 39 magyar gyermek fényképét és e-mail címét. Megindult a levelezés!! Smile A honlapjuk http://www.peda.net/veraja/rovaniemi/ylakemijoki

2009. november 16. Az északi fény - Aurora Borealis. Tájak, kapcsolatok, együttműködési lehetőségek az Európai Unióban címmel konferenciát tartott a Veszprémi  Magyar-Finn Egyesület a Megyei Könyvtár Kisfaludy termében. Előadást tartott Cz. Nagyné Bándi Klára "Egy finn iskola magyar szemmel" és Juhász Zoltán "Finnország diákszemmel".

2009. október 29. Rovaniemi város polgármestere Mauri Gardin, a képviselő testület elnöke Heikki Autto, az ügyvezető bizottság elnöke Sakari Trög, tolmácsként a delegáció tagjaként Anita Vízner-Säkkinen, valamint Dr. Szoboszlai András elnök vezetésével a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai,  Veszprém város képviseletében Csényi Margit, valamint tavasszal és ősszel Balatonrendesen élő sodankyläi finnek Kalevi Suhonen és Tuula Niemelä meglátogatták az iskolánkat. Az erről szóló hír itt olvasható.

2009. október 21. 3-5. évfolyamos tanulóink angol órára készített project munkáiból - amelynek célja Magyarország bemutatása volt - csomagot állítottak össze a kolléganők. Egy szép, 3 nyelvű, Magyarország büszkeségeit bemutató könyvvel együtt adták ezt fel a testvériskolának. A project munkák fényképei a Galériában megtekinthetők.

2009. október 20. Jari Vilén, a Finn Köztársaság Nagykövete előadása a Pannon Egyetemen. Címe: Van-e csoda a finn csodában? A finn közoktatás sikerességének okairól. Az egész tantestület meghallgatta ezt az előadást.

2009. október 2. Élménybeszámoló a rovaniemi útról. A Lappföldön járt csoportunk tagjainak részvételével vetítettképes élménybeszámoló a rovaniemi útról az itthon maradottaknak.

2009. szeptember 16. A Lapin Lauluveikot és a Rovala vegyeskarának könnyűzenei koncertje a Pannon Egyetem aulájában. Az iskola tanulói virággal köszöntötték a kórusokat.

2009. szeptember 10. A jubileumi ünnepség keretében „Együttműködési szándéknyilatkozat” aláírása Rovaniemiben a Városháza közgyűlési termében Meeri Vaaralával, az Yläkemijoen Koulu igazgatónőjével.

2009. szeptember 6-12. Rovaniemi Napok
A Finn-Magyar Társaság Rovaniemi Környéki Tagozata és Rovaniemi-Veszprém testvérvárosi kapcsolata 35 éves. Egyesületi kirándulás Rovaniemibe, részvétel az ünnepségsorozaton. Ezen részt vehetett Cz. Nagyné Bándi Klára és Juhász Zoltán is.

2009. június 24-én Finn Nagykövetség. Jari Vilén nagykövet úr meghívására részt veszünk a veszprémi egyesületet is érintő Finn Oroszlán érdemrend kitüntetés átadási ünnepségen. Tímár Veronika kapja ezt a magas rangú kitüntetést. Cz. Nagy Zsófi énekel.

2009. május 16. Kis-nagykövetek és díjazottak" találkozója. Juhász Zoltán házigazdaként vett részt ezen, anyukája Vinnai Ágnes nagy részt vállalt a szervezésben. Diákjaink - Horváthné Berta Éva irányításával - rajzokat küldtek a Megyei Könyvtárba a konferencia tiszteletére rendezett kiállításra.

2009. május 14. Az oulunkylä-i zenetagozatos iskola ifjúsági zenekarának koncertje Veszprémben a Pannon Egyetem aulájában a VEMAFI szervezésében és a Közművelődési Titkárság együttműködésével.

2008. december 11. A Kukkantó és a VEMAFI Egyesület meghívására az Óváros térre látogat az igazi finn Mikulás, a Joulopukki. Megérkezésekor iskolánk énekkara köszönti a kedves vendéget, többek között finn nyelven felcsendülő gyermekdallal. Az alsó tagozatosok találkozhatnak is vele.

2008. szeptemberben a Szülői Munkaközösség segítségével finn játékot vásárolunk, a Lappset cég termékét.

2008. július 20-27. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület támogatásával Szabó Réka Finnországba utazott az Európa Camping rendezvényeire. Az élménybeszámolója itt olvasható. Az ott készült képek itt tekinthetők meg .

2008. május 16.  Juhász Zoltán 1 napig betölthette a finn nagyköveti pozíciót. A részletes élménybeszámoló a 2008. évi Kossuth Krónikában olvasható.

2008. május 10. A VEMAFI egyesületi jubileumon részt vettünk Juhász Zolival. Sakari Trög mondta a köszöntöt Rovaniemi város nevében.

2008. áprilisban ismét egy csomagot küldünk a testvériskolánknak.

2007. december 13. Kirsi Rantala a követség kulturális titkára ismerteti az eredményeket Jari Vilén nagykövet úr köszönti „Az én Finnországom” pályázat nyerteseit. Juhász Zoltán 1 napig finn nagykövet lehet Budapesten, Cz. Nagy Eszter különdíjat kapott.

2007. december 12. A Veszprémi Magyar - Finn Egyesület ösztöndíjasa Yrjö Säkkinen, Nordic Walking bemutatót tart a Kossuth teremben. A programon jelen vannak Anita Vizner-Säkkinen, az egyesület tagjai, az iskola tanárai és tanulói.

2007. december 11. Részt veszünk a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület kiskarácsonyi ünnepségén a Pikkujoulun és a Barátság hídja zenei CD-t kapjuk ajándékba.

2007. novemberben egy csomagot küldtünk számukra.

2007. október 17. Egy bemutatkozó levél és Lappföldet bemutató anyagok érkeztek a testvériskolánktól (a magyar fordítása olvasható).

2007. szeptember 25. Meglátogatja iskolánkat Jari Vilén nagykövet úr és Esko Lotvonen, Lappföld régióigazgatója. Jari Vilén nagykövet úr ekkor személyesen is meghirdeti „Az én Finnországom” pályázatát.

2007. szeptember 2-7. Rovaniemi Napok keretében Veszprém város küldöttsége – Brányi Mária, Hartai Ervin, Tímár Veronika – Heli Välikangas ajánlata nyomán látogatást tesznek az Yläkemijoen Kouluban és átadják a Kossuth iskolát bemutató fotódokumentációt Meeri Vaarala igazgatónőnek azzal a szándékkal, hogy a két iskola kapcsolatba lépjen egymással.

2007. augusztusban felkeresi iskolánkat Tímár Veronika, Anita Vizner-Säkkinen és Mezős Gábor közösen tesznek látogatást, hogy a kialakítandó kapcsolatban segítsenek.

2007. február 21. Felkeresi az iskolánkat Tímár Veronika, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület vezetője, hogy nyitottak lennénk-e egy testvériskolai kapcsolatra.

Módosítás dátuma: 2017. december 11. hétfő, 19:40