Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Újabb hírek Bathó Petiről

E-mail Nyomtatás PDF

Image Bathó Peti, iskolánk volt tanulója sokat dolgozik a kitűnő eredményekért, melyeket  már eddig elért a vitorlázásban. További jó szelet, sok sikert kívánunk neki!

Nemzetközi Ifjúsági Olimpiai előkészületek

2010-ben először kerül megrendezésre a Nemzetközi Ifjúsági Olimpia, amelyet két olimpia közötti páros évben terveznek majd mindig megszervezni. A sporteseményt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság írta ki 15-16 évesek számára, és első alkalommal Szingapúr ad otthont a rendezvénynek 2010. augusztus 8-20. között.

Vitorlázásban egyetlen kategóriaként a byte szerepel majd fiúk és lányok részére. Ez az egyszemélyes hajóosztály nem olimpiai osztály, éppen ezért választották az Ifjúsági Olimpia kategóriájának. Európát 7 fiú és 7 lány képviselheti majd, az első kvalifikációs versenyre idén decemberben kerül sor. Az Imperia Winter Regatta elnevezésű verseny az olaszországi Imperiában zajlik majd, és a 420, 470, laser és 29er osztályok mellett a byte Európa-bajnokságot és egyben selejtezőt is itt tartják. Magyarországot egyetlen vitorlázó képviseli a megmérettetésen, a 15 éves Bathó Péter (BYC), aki az idei Európa-bajnokságon laser radialban korosztályában a 3. helyen végzett.

A byte hazánkban még viszonylag ismeretlen hajóosztálynak számít, arányaiban, formájában és megjelenésében hasonlít a laserhez, de annál kisebb és könnyebb. Árboca karbon, a vitorlázata pedig a legkorszerűbb technikákkal készül. A decemberi Európa-bajnokságot követően még a 2010. áprilisi világbajnokságon is lehet szerezni kvalifikációt, de reméljük a magyar versenyzőnek már nem kell kihasználnia ezt a lehetőséget.

Bathó Péter már hetek óta komoly felkészülésen vesz részt Sigmond András szövetségi kapitány irányításával, aki a byte osztály egyik sikeres szakembere, mivel Szingapúrban 2001 és 2007 között felépítette azt a képzési rendszert, amelyben tanítványai a kezdeti lépésektől jutottak el a byte és a laser 4.7 világbajnoki dobogó legfelső fokáig. Peti októberben több nemzetközi edzőtáborban volt a Garda-tavon, a legutóbbi hétvégén pedig a horvátországi Pulában edzett együtt az osztrák versenyzővel. Már több, mint hatvan óra edzés áll mögötte, a cirkáló szakaszokban már kifejezetten jól megy, a hajó sebessége is megfelelő.

A felkészülés további állomásairól, valamint az Európa-bajnokság részleteiről folyamatosan tudósítunk majd.

Fotó Bathó Péterről

Fotó a byte hajóról

Székely-Nagy Katalin
sajtófőnök

Módosítás dátuma: 2009. november 26. csütörtök, 13:01  

Alapítványunk

Köszönjük, ha adója 1%-át a
Kossuth Iskoláért Alapítvány
javára ajánlja fel!

Részletek...

Statisztika

Tagok : 7320
Tartalom : 2067
Webcímek : 41
Tartalom találatai : 6849045