Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Brüsszel, London és Párizs

E-mail Nyomtatás PDF
Tartalomjegyzék
Brüsszel, London és Párizs
3. és 4. nap
5. és 6. nap
7., 8. és 9. nap
Minden oldal
{datsopic id=2968}Iskolánk egy 9 napos úton vett részt június 30-ától július 8-ig Zsanett néni szervezésében. Az élményben dús utazásra 32 gyerek és kísérő felnőtt jelentkezett a veszprémi csoporthoz. Az összesen 75 főből álló csapat emeletes busszal az autópályán, a vízen majd a föld és a tenger alatt szelte át Nyugat-Európát.

Cz. Nagy Eszter és Cz. Nagy Zsófia képes élménybeszámolója 

1. nap (Június 30.): A késő délutáni órákban megkezdtük hosszú, buszos utunkat Brüsszel felé, két másik csoporttal együtt. Az első éjszakát a buszon töltöttük, de a tapasztalt rutinos sofőrök elmondták a fő tudnivalókat az igencsak jól felszerelt járművel kapcsolatban. Négy, négy és félóránként megálltunk néhány benzinkútnál és kaptunk egy fél – háromnegyed óra pihenőt, ahol ehettünk, ihattunk, vagy kinyújtóztathattuk magunkat és előkészülhettünk az esti alváshoz. Az első éjszaka helyenként kényelmetlenül, de egész normálisan eltelt.
 
2. nap (Július 1.): Reggel kicsit álmosan letántorogtunk a buszról, hogy a benzinkúton kicsit rendbe rakjuk magunkat az egész napos brüsszeli városnézéshez. Itt találkoztunk a levásárolható, igencsak érdekes WC-belépőjegyekkel.
{datsopic id=2992}Dél körül meg is érkeztünk Brüsszel gyönyörű városába, ahol sok minden látnivaló várt ránk. Először egy kis belvárosi városnézésben volt részünk, majd egy kellemes brüsszeli kis sétálóutcára értünk, ahol finom belga palacsintát (gofrit) ehettünk mindenféle különleges öntettel és gyümölcsökkel. Mi például epres, tejszínhabos gofrit ettünk, melynek tésztájára karamellizált cukrot csorgattak, így igazán különleges, ínycsiklandozó ízt kölcsönöztek neki. Emellett vettünk mennyei belga csokit, amiből hatalmas választék volt. Igazi csokikülönlegességeket kóstolhattunk meg. Például volt aszalt gyümölccsel, mogyoróval, mazsolával, lekvárral, marcipánnal, sőt whiskyvel töltött csokoládé is, hogy csak néhányat említsek. Egy boltban kb. 50-féle édességet lehetett vásárolni dekára. Több csokiszökőkúton is legeltethettük a szemeinket az üzletek kirakatában.
{datsopic id=2991} {datsopic id=2993}A város szívében láthattunk egy különlegesen szép helyet, amit Victor Hugo a világ legszebb terének nyilvánított. Itt található a Szent Mihály Katedrális is, amin már mi is csak ámulni tudtunk, főleg amikor megtudtuk, hogy alapja majdnem 1000 éve áll már a helyén. Ebből a térből indult az út a Manneken Pis-hez, a pisilő kisfiú szobrához. Róla tudni kell, hogy 700 külön neki varrt ruhadarabját egy múzeumban tárolják (igen irigylésre méltó). Szintén a térről indult az Ízek utcája, ahol rengeteg különleges, egzotikus éttermet láttunk.
{datsopic id=2989}A városnéző napot nem is fejezhettük volna be jobban, mint Brüsszel jelképének, az Atomium-nak a megtekintésével. Teljesen elképedtünk a látványtól. „A kilenc gömbből álló építmény acélból készült, és a vas köbös kristályrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban. Ez nagyjából akkora lépték, mintha egy 0,1 mm-es porszemcsét Föld méretűre növelnénk. Ez a látványos épület az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült és annak fő attrakciója volt. A szerkezet teljes magassága 102 méter, tömege pedig 2400 tonna. A kilenc, egyenként 18 méter átmérőjű gömböt tizenhat cső köti össze, melyekből a kocka éleit alkotók 3 méter átmérőjűek és 29 méter hosszúak.” (Forrás: www.wikipedia.hu ) Egy szóval mondva hatalmas. Sajnos nem volt időnk felmenni lifttel a tetejére, vagy a gömbökben található termekbe.
Ezután a város szélén elfoglaltuk szállásunkat egy Formula 1 hotelben, ahol szintén igencsak érdekes dolgok vártak ránk, pl.: önfertőtlenítő WC-k és zuhanyzók. Ezekre a szállókra nem a luxus a jellemző, de igazán minden fontos dolgot megtaláltunk benne, és végre mindenki egy jót alhatott a kényelmes ágyban.



Módosítás dátuma: 2007. augusztus 12. vasárnap, 01:12  

Alapítványunk

Köszönjük, ha adója 1%-át a
Kossuth Iskoláért Alapítvány
javára ajánlja fel!

Részletek...

Statisztika

Tagok : 7322
Tartalom : 2077
Webcímek : 41
Tartalom találatai : 6892810