Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Finn nagyköveti látogatás

E-mail Nyomtatás PDF
{datsopic id=3035}2007. szeptember 25-én a finn nagykövet veszprémi látogatását iskolánkban kezdte, ahol színvonalas műsorral vártuk. A finn nyelvű köszöntés után magyar, német, angol és finn játékot tekinthettek meg vendégeink: Jari Vilén nagykövet, Janina Vilén a nagykövet felesége, Esko Lotvonen Lappföld régióigazgatója,  a nagykövet úr szülei, Brányi Mária iskolánk önkormányzati képviselője és a finn-magyar civil szervezet képviselői, Tímár Veronika, Szakonyi Zsuzsanna, Mezős Gábor.
{datsopic id=3023}A műsor után köszöntöttem a vendégeket , bemutattam néhány mondatban az iskolát és átadtuk a vendégek számára készített ajándékokat. A nagykövet úr és felesége egy lapozható gyermekmunka gyűjteményt kapott, amiben tűzzománc, festett üveg és textil is megtalálható volt. Ezenkívül alsós tanulók által készített szép könyvjelzőket és halacskákat. A csomagban kaptak még egy fotóalbumot az iskoláról és a Kossuth Krónika legfrissebb számát. Nagyon örültek a gyermekmunkáknak.
A nagykövet úrtól a Kossuth iskola egy magyar nyelvű mesekönyvet kapott, ami a Télapóról szól. A könyv az iskola könyvtárában megtalálható.

Esko Lotvonen, Lappföld régióigazgatója egy Kossuth Lajos életét bemutató könyvet és egy Kossuth Krónikát kapott ajándékba. Tőle egy Lappföldet bemutató DVD-t kaptunk.

Jari Vilén nagykövet úr megköszönte a gyerekeknek és felkészítőiknek (Nagyné Dömös Erika, Mártáné Simon Emese, Simacsekné Kovács Karolin, Szedlákné Mészáros Emőke) a műsort. A vendégek ajándékában közreműködött Zsámár Gyöngyi, Mihályfiné Nochta Mária, Horváth Istvánné, Surányi Gabriella. A Kossuth teremben lévő tablókat elkészítette: Zsámár Gyöngyi.

A nagykövet úr itt jelentette be azt a pályázatát, ami „Az én Finnországom” címet viseli. Ez egy fogalmazás író verseny a 10-14 éves korosztály számára, melyben a győztes egy hétvégét eltölthet szüleivel Rovaniemiben, Lappföldön. A második helyezett 1 napra átveheti a nagyköveti teendőket.

Mivel késésben voltak, ezért nem volt időnk arra, hogy az egész iskolát bemutassuk a vendégeknek, így rögtön az alsó folyosón keresztül az udvar felé indultunk. Közben felhívtam a figyelmüket a 2. b osztály folyosón lévő rajzaira, amelyek témája a játszótér megtervezése volt. Ezután benézett a nagykövet úr és felesége a 2. b osztályba, ahol éppen matematika óra volt. :)

{datsopic id=3020}Az udvaron megmutattam a vendégeknek, hogy hová tervezzük a játszóteret. Esko Lotvonen a Rovaniemiben székelő Lappset játékgyárban is dolgozik, ami egy világcég (www.lappset.fi ). Gyönyörű, kreatív, de nagyon drága játékaik vannak. Bízunk abban - és ehhez kértem a vendégek segítségét -, hogy olcsóbban juthatunk hozzá ezekhez a játékokhoz, mivel Rovaniemi Veszprém testvérvárosa. Jó lenne... :)

A látogatásról video felvétel készült, melyet az alábbi linkre kattintva megtekinthetnek.
{mgmediabot}images/stories/video/finnek.wmv|true(Kattintson ide a videofelvétel megtekintéséhez!)|330|320{/mgmediabot}

További képek a Galériában nézhetők meg. 

 2007. október 3-án a következő levelet kaptuk a nagykövet úrtól:

{jgxtimg src:=[images/stories/cikkhez/finn_mail.png] width:=[160]}

{mostip image=info background=#fcf9a8}A képre kattintva megtekintheti a levelet eredeti méretben, és el is olvashatja!{/mostip}

A veszprémi látogatásról tudósított a Finn Nagykövetség honlapja is. 

{mos_sb_discuss:2}

Módosítás dátuma: 2007. október 15. hétfő, 22:28  

Alapítványunk

Köszönjük, ha adója 1%-át a
Kossuth Iskoláért Alapítvány
javára ajánlja fel!

Részletek...

Statisztika

Tagok : 7320
Tartalom : 2065
Webcímek : 41
Tartalom találatai : 6845461